top of page

Wat is Rotary?

​

Officiële definitie van Rotary :

​

 'Rotary is een wereldwijde organisatie van commerciële en professionele leiders die humanitaire diensten bewijzen, een hoge ethische standaard aanmoedigen in alle beroepen en die bouwen aan goodwill en vrede in de wereld.'

​

Wij, als Rotariërs, moeten er naar streven in ons werk en in onze levenswijze dit doel zo dicht mogelijk te benaderen.


Dat ideaal is gesteund op basisprincipes die overal ter wereld in Rotaryclubs aanvaard worden. Sinds de stichting (1905) door Paul Harris is aan deze stelregels weinig veranderd.

​

Rotary is dus geen kring van lieden die wekelijks samen gezellig lunchen en daarna tevreden naar huis, of naar elders, terugkeren. Dat lunchen is trouwens maar een gewoonte in een aantal landen. In sommige landen komt men samen zonder maaltijd. Er bestaan ook breakfastclubs die om 7 uur ’s morgens of zelfs nog vroeger samenkomen.


Rotary is ook geen kring van financieel sterke lui. Welgesteld zijn was heel misschien de regel toen Paul Harris in Chicago de Rotarybeweging stichtte en nog vele jaren daarna, maar nu is de situatie totaal anders. De opvattingen over de samenleving veranderden immers totaal in de loop der jaren.

​

Geschiedenis

​

Paul Harris (1868-1947) was een advocaat in Chicago. De economische toestand was er rond de jaren 1900 slecht en hij kwam op het idee de gemeenschap te helpen waar het kon en tegelijkertijd zakenrelaties op te bouwen. De bedoelingen waren dus niet totaal onbaatzuchtig.

​

Hij richtte zich daarom tot enige van zijn vrienden. In de avond van 23 februari 1905 had de stichtingsvergadering plaats van de eerste Rotaryclub. Ze waren toen met vier : Paul Harris dus, en ook Schiele, een kolenhandelaar, Shorey, een meester-kleermaker, en Loehr, een mijningenieur. Deze laatste ontving ze in zijn kantoor, gelegen op North Dearborn Street. Het gebouw staat er nog steeds en in het bewuste bureau is nu een soort Rotarymuseum ingericht door RC Chicago 1. Ze vergaderden wekelijks om beurt ten huize van de leden, vandaar de naam Rotary, verwijzend naar de rotatie van plaats van de vergaderingen.

​

Deze eerste Rotaryclub kreeg al spoedig meer leden van allerlei oorsprong. Mannen van Ierse, Duitse, Engelse en Zweedse afkomst, behorende tot diverse godsdienstige strekkingen: Protestanten, Katholieken, Joden. Er waren toen 30 leden . Paul Harris werd geen voorzitter -hij was er te nederig voor- dat werd Silvester Schiele. Paul Harris werd echter wel president twee jaar later. Algauw werd het onpraktisch in ieders kantoor te vergaderen. Men ging voortaan discussiëren gedurende een lichte lunch in een restaurant. In 1907 zorgt RC Chicago voor het eerste serviceproject : een openbaar toilet in het stadhuis van Chicago.

​

Gezien het succes van de ideeën en de werking ervan, kreeg de eerste Rotaryclub algauw navolgers. Eerst in de V.S. en vanaf 1911 in Canada. Een beetje later in hetzelfde jaar stichtte Harvey Wheeler, een vriend van Paul Harris, Rotaryclubs in Londen en Manchester. Nog steeds in datzelfde jaar volgde ook clubs in Ierland, nl. in Dublin en Belfast. De eerste niet Angelsaksische club ontstond in 1916 te Havana, Cuba. 

​

In 1922 kreeg de organisatie haar huidige naam Rotary International. Eén jaar later, in 1923, ontstond ook de eerste club in België, nl. deze van Oostende, met als erelid Koning Albert I, die toen vaak in Oostende in zijn buitenverblijf vertoefde. 

​

In 1923 waren er wereldwijd zowat 1000 clubs in een 30-tal landen met samen ongeveer 50.000 leden. In 1977 waren er 17.126 clubs verspreid over 149 landen met in totaal ongeveer 800.000 leden. In 2012 zijn er ongeveer 33500 clubs met samen ongeveer 1,2 miljoen leden voor 200 landen of regio’s. 

​

In België en Luxemburg zijn er in 2012 ongeveer 10500 actieve leden in 260 clubs, wat een gemiddelde geeft van 40 leden per club. 

​

Doel van Rotary

​

Het hoofdprincipe bij uitstek is de VRIENDSCHAP. Niet alleen tussen leden van één zelfde club, maar onder de leden van alle clubs en zelfs t.o.v. niet leden. Hieruit volgt het hardnekkig streven en de nooit aflatende wil van Rotary om elkaar en de gemeenschap te helpen waar en hoe het ook mogelijk is. Er is maar één beperking. Niets van ons doen en laten mag in botsing komen met de geldende nationale wetten en geplogenheden. Hieruit volgt ook onmiddellijk dat in principe alle volwassenen die beantwoorden aan de hoger vermelde definitie van Rotary, lid kunnen worden van een Rotaryclub, op voorwaarde dat ze waardige burgers zijn, die mee willen helpen aan het Rotaryideaal, ongeacht religieuze, politieke of ideologische achtergronden. Alleen mogen deze laatste begrippen in de club zelf, of in de handelingen van de club, niet actief tot uiting komen. Strikte neutraliteit is dus gewenst.


De ideale Rotariër is beginselvast, eerlijk, secuur, betrouwbaar, integer in zijn (of haar) beroep, heeft waardering voor de medeleden, moet zijn (haar) krachten van intellect, van sociale omgang, van humane karaktertrekken, van werklust en ijver voor een gedeelte ten dienste stellen van Rotary.


Vandaar ook het blijvend motto van Rotary “SERVICE ABOVE SELF”. Tussen haakjes, het allereerste motto van Rotary, tot 1922, was ‘Service Not For Self’.


Een Rotariër moet ook representatief zijn voor de gemeenschap waarin hij leeft, want anders kan hij niet op de hoogte zijn van de noden en wensen van die gemeenschap om hulp van welke aard ook aan deze gemeenschap te kunnen bieden.

​

Rotary is daarnaast de enige service club wereldwijd die een consultatieve rol speelt in de VN en bij de Unesco. Een service club die 30 jaar geleden het ambitieus plan had om polio de wereld uit te helpen . Met zijn allen hopen we dat in 2017 voor het eerst geen enkel kind ter wereld besmet zal geraken met Polio. Het “END POLIO NOW” project wordt gesteund door de 1.3 mio leden vanuit 35k clubs wereldwijd en dit onder de koepel van de Rotary Foundation die in 2017 haar 100-jarig bestaan zal vieren.

​

Met dank aan RC Brugge

​

​

Rotary: what's in a name?

bottom of page